UNDE SUNT IERNILE DE ALTADATA?

Chiar asa! Unde sunt?

Pe vremuri (ca sa nu spun “pe vremea mea”…) prin anii ’60, cand cadea prima zapada, era o mare bucurie. La TV, da la acel TV pe care il bombanim toti acum (nu acela cu 2 ore pe zi si alea cu Nea’Nicu, inainte de asta), era o fericire generala. Toata lumea care aparea pe acran, de la prezentatori la VIP-uri, caci VIP-uri erau si pe vremea aceea, se bucura. Se filmau emisiuni intregi la Poiana Brasov, se canta, vedeam plimbari cu saniuta, patinatori, schiori, copii veseli, oameni de zapada! Gustam efectiv venirea iernii, zapada.

Azi vedem numai si numai disperare. De unde? Mare parte din cauza ca avem MASINI!!!! Vai, ce ne facem?

Intai si intai, trebuie sa LE scoatem de sub nameti

Trebuie sa reusim sa plecam cu ELE

Reusim sa plecam, unde LE punem acolo unde ajungem

Venim acasa si cineva ne-a ocupat locul MASINII la care am muncit din greu

Ninge iar, au, ce ne facem?

Si daca mergem pe jos,

nu avem loc, ca vin altii cu MASINILE lor si sus repede calare pe nameti

Si dupa aceea vine alta…

In loc sa ne bucuram ca avem cu ce sa ne plimbam si sa ne ajutam 11 luni pe an, ne apuca angoasele ca nu avem masina cateva saptamani, daca nu chiar zile!

Si TV-ul din ziua de azi, imprastie si amplifica aceste nelinisti continuu. Nu am vazut pe ecrane decat partea neplacuta a iernii. Au avut nefericita inspiratie sa prezinte zilele trecute o doamna care suna agitata de undeva din Italia, foarte ingrijorata ca nimeni nu a trecut pe la bunicii domniei sale, oameni de circa 80 ani, care sunt sub nameti prin judetul Buzau… doamna fiind in vacanta… Nu-i vorba, toti mergem in vacanta, dar nu toti cerem la TV sa ne fie ingrijiti bunicii!!!

Societatea trebuie sa aiba grija de oamenii care au nevoie, da, fara discutie, dar noi, fata de apropiatii nostri nu, avem nicio obligatie?

Intre obligatiile pe care le au autoritatile fata de cei aflati in nevoi si obligatiile pe care le are familia si chiar prietenii, cunoscutii, vecinii, diferenta o fac cele doua planete puternice. Una dintre planete este Saturn care vine cu obligatiile legale, cele care in aceasta situatie le sunt impuse autoritatilor. A doua este Jupiter care vine cu acel set de obligatii morale prin care de bunavoie intelegem sa ne ingrijim rudele, prietenii, vecinii, colegii. Vai de cei care au obligatii saturniene fara morala jupiteriana! Se simt prinsi in lanturi si pana la urma nu fac fata decat cu multa vointa.

Si apropo de bucuriile iernii, imi suna in minte o melodie de pe vremuri, de Aurel Manolache, pe versuri de Sasa georgescu, cantata de Margareta Paslaru, care suna cam asa:
 
 
 
CAT OPTIMISM DEGAJA!!!
 
 

P.S. Anii trecuti era o reclama la TV cu niste copii care din cauza incalzirii globale nu stiau ce e aia zapada.