LEGENDA MARTISORULUI

Acest articol reprezinta un rezumat extrem succint al mai multor legende.

Istoria antica recunoaste geto-dacilor o adanca religiozitate si spiritualitate.

Cu mii de ani inaninte de Christos, poporul geto-dac se inchina lui Orfeu, numit si Domnul Noptii sau Dros Cerbul. Legendele grecesti si romane spuneau ca Orfeu era trac. Orfeu a prorocit ca la 24 de veacuri dupa moartea sa, se vor naste doi copii sfinti care vor mantui lumea.

La traci, imparateasa cerurilor se numea CHAREY, sau FECIOARA sau LETO, sau FECIOARA DIVINA sau MARIAM- Floare de Mar, marul fiind socotit un pom sfant. Legenda spune ca aceasta a fost instiintata de trimisul cerului, CAEPROZEUS, ca va naste doi gemeni, un baiat si o fata. Dupa nasterea celor doi Gemeni Divini, acestia au fost numiti si “cei doi Zalmoxis”, Apollon – Albul si Artemis – Rosia. Florile marului, in nuante de roz, reprezinta o combinatie simbolica alb-rosu care imbina culorile celor doi Gemeni Divini.

Cand cei doi gemeni au implinit varsta de 7 ani, mama lor a plecat la ceruri si au fost adoptati de o familie geto-daca.

Martisorul reprezinta cele doua fire ingemanate, alb si rosu, semnificand cei doi gemeni, Apollon si Artemis – Albul si Rosioara.

Putem lesne considera ca obiceiul martisorului la romani vine de la geto-daci.

Au exista de-a lungul istoriei poporului nostru, perioade in care martisorul era un ban de aur sau argint, sau un medalion, legat cu un snur rosu-alb, pe care romanii il puneau la gatul copiilor sau la mana pentru noroc.  Se punea in zorii zilei de 1 Martie si era purtat 12 zile, dupa care snurul era legat de un copacel. Dupa cum ii mergea copaceluilui in acel an, se zicea ca ii va merge copilului in viata.

Au existat de asemenea, vremuri si locuri in care martisoarele erau daruite de persoane adulte, unii altora. Pe teritoriul tarii noastre exista regiuni in care barbatii si baietii poarta martisoare.

Au exista de asemenea vremuri in care martisor era considerat doar snurul, fara nimic altceva.

Putem conchide ca snurul de martisor reprezinta principalul simbol, fiind ingemanarea principiului masculin si feminin, al vietii si iubirii si puritatii absolute. Ne poate aduce, in prag de primavara, pe langa noroc si armonie si echilibru.

 

REFERITOR LA ACEST SUBIECT DAR SI LA MULTE ALTE TEME EXTREM DE INTERESANTE DESPRE ISTORIA DACILOR, VA RECONAMD SA CITITI CARTILE LUI ADRIAN BUCURESCU, DACIA SECRETA SI DACIA MAGICA.