CUM AU APARUT PACALELILE DE 1 APRILIE                 
1 Aprilie - Ziua pacalelilor este o zi în care se fac diferite farse sau glumite. Farse nevinovte pe care si le fac intre ei rudele sau prietenii sunt frecvente in tarile europene inca din secolul XVI.
Una din numeroasele explicatii ale acestei traditii este faptul ca in anul 1564 regele Carol al IX-lea al Frantei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Cadourile pe care oamenii si le faceau cu ocazia vechiului An Nou (1 aprilie) au fost inlocuite cu farse și glume nevinovate.
O alta explicatie, cea a istoricilor, este că obiceiul farselor de 1 aprilie este o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si, ulterior, a primaverii.
O a treia explicatie, strans legata de prima si imbratisata de marea majoritate, ar fi aceea ca originea zilei de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. A vut loc in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti nebuni de aprilie . Pe măsura trecerii timpului, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început sa fie considerate farse, fiind însotite adeseori de cadouri hazlii.
In Romania, pacalelile de 1 aprilie au început sa fie practicate in secolul al XIX-lea.
Legat de ziua de 1 aprilie, exista superstitia ca farsele trebuiau facute inainte de ora prinzului, altfel erai urmarit de ghinion tot anul.
În Rusia, calendarul gregorian a fost acceptat după Marea Revolutie Socialista din Octombrie, in anul 1918, respectiv ziua de 31 ianuarie avea să fie urmată de 14 februarie 1918.
In Romania, calendarul a fost introdus in 1919.
In Grecia, acest calendar a fost adoptat in 1924.


Citeste mai mult pe:

http://www.rtv.net/1-aprilie--ziua-pacalelilor--cum-a-aparut-sarbatoarea-si-care-sunt-traditiile-ei_22863.html#Scene_1#ixzz2OM4oGXOP

http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_gregorian