”Sex and the city” – să căutăm astrologul…?

Nu cred că există cineva care să nu fi văzut, măcat un singur episod, sau măcar unul dintre lung metrajele realizate pe această temă! Și fie că le-a plăcut sau nu, ceea ce au văzut a avut impact.

În serialul care a debutat în anul 1998 și care a înregistrat până acum un imens succes, este vorba de patru prietene, foarte legate una de cealaltă. El iau masa împreuna, se întâlnesc la mici distracții, organizează mici escapade, își fac confidențe. Nu putem însă spune că se înțeleg perfect. Sentimentul meu este că mai mult decât se înțeleg, se completează bine una pe cealaltă. Toată compoziția este ca un puzle cu patru piese: patru firi total diferite și nu o dată faptele uneia le indignează/miră/distrează pe celelalte.

Aparent cele patru prietene se intâlnesc și discută în principal și foarte deschis despre sex. Fiecare dintre ele percepe erotismul în felul ei: la unul dintre capete este o femeie extrem de pudică, urmată de una dornică dar nu într-atât încât să facă compromisuri, după care vine o alta care ia sexul ca pe ceva normal și îl savurează din plin, terminând cu extrema cealaltă, o feministă convinsă care pare la prima vedere că trăiește numai pentru amor.

Toate sunt frumoase, financiar o duc destul de bine, toate sunt elegante și rafinate dar totuși extrem de diferite. Mesajur principal al filmului eu îl văd ca fiind acela, foarte modern, de toleranță.

Foarte bine, toleranță, dar cum au fost alese personajele? Pentru ideea de toleranță puteau alege o caucaziană, o afro-americană, o asiatică și o indiană americană! Era un tablou complet și ”pollitical correct”. Dar nu acesta a fost criteriul. În opinia mea, au ales patru caractere diferite care corespund celor patru elemente fizice: foc, pământ, aer și apă! Și am să vă demonstrez acest lucru în cele ce urmează.

Deși producțiile se ocupă în mod egal de toate cele patru doamne, personajul principal pare totuși să fie Carrie Bradshaw, interpretat de actrița Sarah Jessica Parker. Aerul se simte de la distanță și are câte ceva din fiecare zodie de aer. De la Gemeni a luat comunicativitatea, conversația facilă și profesia: este scriitoare la revista Vogue. De la Balanță simțul pentru frumos, rafinamentul, pasiunea pentru modă, în special pentru pantofi. Este foarte extravagantă. Numai averea pe care a investit-o într-o reală colecție de pantofi poate să o inscrie în categoria extravaganței Vărsătorului.

Un alt personaj este este cel interpretat de Cynthia Nixon, Miranda Hobbes. Este o avocată frumoasă, se pare că are succes în profesie dar nu se atinge acest aspect deoarece personajul este centrat pe poziția de mamă. Este prima dintre toate care devine mamă și este cred singura din serial cărea îi este prezentată propria mamă. Înțeapă ca scorpionul și este deseori nehotărîtă precum peștii. Pentru partenerul său de viață are o grijă aproape maternă. Este lesne de tulburat, se supără ușor și iartă greu deși iubește profund. Și de aceea i-am atribuit elementul apă.

Personajul în care am recunoscut caracteristicile elementului pamânt este Charlotte York, interpretat de Kristin Davis. Savurează ca o adevărată tăuroaică apartamentul luxos în care locuiește la un moment dat. Charlotte este dintre toate cea mai pudică amintind de zodia fecioarei. Pentru ea discuțiile legate de erotism sunt dezagreabile dar nu până acolo încât să nu fie foarte curioasă când vine vorba de așa ceva și critică tot ce nu este așa cum zice ea că ar trebui să fie. În general este responsabilă și extrem de punctuală și ordonată. În jurul ei totul pare că sclipește de curățenie.  

Am lăsat-o la urmă pe Samantha Jones, cea mai în vârstă și cea mai îndrăzneață dintre cele patru protagoniste. Samantha întrunește toete calitațile semnelor de foc. Are îndrăzneala și înclinațiile sexuale ale Berbecului și este centrată în general pe sine. De la Leu a luat strălucirea și capacitatea de a fi în centrul atenției și de a întoarce capete oriunde s-ar afla. De la Săgetător a luat din păcate, de bunăvoie, numai spiritul de aventură. Am spus de bunăvoie deoarece evoluția spirituală caracteristică Sagetătorului a venit cu un salt uriaș, odată cu o boală nemiloasă, pe care o depășește.

Trebuie să acceptăm că toate acestea nu sunt întâmplătoare. La multe dintre marile producții hollywood-iene se vede o alcătuire a personajelor în armonie cu anumite trăsături zodiacale Personajele nu sunt aruncate la întâmplare. În cazul nostru, jocul elementelor aduce în serial echilibrul. Cele patru prietene se completează atât de bine încât tocmai enormele diferențe dintre ele le aropie. Au nevoie una de cealaltă așa cum în lume sau în noi înșine avem nevoie de manifestarea tuturor celor patru elemente, cât mai echilibrat.

Este un moment în care, așa cum am spus în predicțiile pentru prima parte a anului 2014, trebuie să ne punem în echilibru toate patru elementele. Poate că este momentul să învățăm de la aceste patru minunate doamne cum!

Priviți fotografia de mai jos care cred că spune mult în favoarea ipotezei mele. Culorile în care sunt îmbrăcate protagonistele într-un moment important al întregului ansamblu serial-lung metraje, sunt foarte semnificative și simbolizează exact elementul care le corespunde!