“LIGA PROFESORILOR EXCEPTIONALI” O COMPETITIE SUB SEMNUL LUI SATURN

Poate ca ati vazut la TV un set de clipuri promo pentru competitia numita “Liga profesorilor exceptionali”, actiune sustinuta de o fundatie. Profesori cu realizări de excepție, din toata ţara și-au depus candidatura si ditre acestia au fost alesi un numar de 50, apoi dupa inca o selectie au ramas 10 finaliști.

 Am urmarit si eu la TV decernarea premiilor pentru cei 10 profesori fruntasi. Idea chiar m-a impresionat, mi-am amintit si eu de anii de scoala, de profesorii mei, de momente frumoase. In amintirile mele chiar si momentele mai putin frumoase din anii de scoala mi-au facut placere. S-au transformat in amintiri placute.

Mi-a atras atentia discursul unuia dintre castigatori care a accentuat o latura proprie profesiei de dascal: aceea ca succesul vine foarte tarziu. Un dascal sadeste o samanta, o uda, o ingrijeste si abia tarziu culege roadele. Roadele cele mai de pret sunt realizarile pe care elevii le dovedesc la randul lor in viata, la examenele pe care le sustin si in profesie. M-a impresionat afirmatia: “Profesorii nu sunt platiti dar sunt rasplatiti”. S-a mai vorbit mult despre faptul ca profesorilor, prin natura muncii lor, le este rasplatita blandetea, corectitudinea, perseverenta si mai ales rabdarea.

Munca + timp + perseverenta + corectitudine + rabdare = SATURN!!!

Am avut o banuiala si am studiat exact intervalul in care a avut loc emisiunea TV pe parcursul careia s-a desfasurat  ceremonialul de decernare a premiilor: 15 iunie ora 22:00 – 16 iunie ora 1:07 (anul 2014).

Si am avut dreptate, era vorba de Saturn!

Cand vedem aceasta planeta intr-un domeniu al vietii noastre ne ingrijoram! O consideram vinovata de tot ce nu ne iese asa cum vrem noi! O numin Marele malefic!

Gresit!

La ora 22:00, Saturn se afla in Casa 10, domeniul responsabilitatilor sociale. Nu putem nega ca aceasta emisiune a reusit sa puna dascalii, atat de criticati si de marginalizati mai ales in mass-media, pe o treapta superioara. A fost scoasa la suprafata latura frumoasa a profesiei dar si aspectele minunate a relatiei elev-profesor. Scoala nu mai era, asa cum ne-a obisnuit in ultimul timp mass-media, un teren le lupte, de injurii si de violenta, ci o institutie umana, normala, chiar plina de armonie, de intelegere si de respect mutual. Saturn, retrograd, le-a adus profesorilor ceva pentru care acestia au muncit sustinut si ceva ce le datora demult.

Sa nu uitam ca Saturn este in aspect de trigon cu Jupiter si astfel putem asista la materializarea principiilor morale prin actiuni responsabile.

In jurul orei 22:45 Saturn intra in Casa 9, domeniul invatatorului, al dascalului, al preotului, in general al persoanei care reprezinta pentru fiecare dintre noi autoritatea intelectuala si morala. A fost intervalul in care s-au transmis clipurile de prezentare a finalistilor si a celor care i-au propus pentru participare la aceasta competitie.

Spre finalul emisiunii avem un Saturn in Casa 8, domeniul banilor comuni, banilor asociatilor, ai partenerului , ai familiei. Este perioada de timp in care s-au stabilit castigatorii si s-au acordat efectiv premiile in bani. Intr-adevar, erau bani comuni, premiile erau acordare de fundatia care a initiat actiunea.

De obicei, atunci cand auzim de Saturn ne cam ingrijoram. Nu cred ca mai este cazul, ca astrolog am vazut de atatea alte ori cum lucreaza in favoarea celor care fac lucrurile temeinic, fie ca este vorba de profesie, fie ca este vorba de relatiile familiale, fie ca este vorba de amor. Totul trebuie tratat cu responsabilitate, pentru toate este un timp, in toate trebuie sa ne implicam corect.

Saturn vine sa rasplateasca pe aceia care trudesc cu toata seriozitatea si cu toata daruirea. Pe aceia care nu sar etape, nu speculeaza ci ceea ce construiesc, construiesc adevarat.

Poate prezenta lui Saturn undeva pe zodiac nu trebuie neaparat sa ne bucure! Acolo este posibil mersul lucrurilor sa incetineasca, sa se poticneasca. Dar acesta este semnul clar ca acolo ceva nu “s-a copt” si ca mai avem ceva de facut.

Si cred ca acesta este mesajul unui prieten de nadejde, incomod, dar de nadejde. Ce poate fi mai linistitor? Numai ca trebuie sa invatam sa ii descifram mesajele in mod constructiv.